עקרונות העבודה בבנייה עם בנטונייט

--

בנטונייט הוא חומר נוזלי שבעזרתו אפשר לצפות את דפנות החפירה בשכבה סמיכה כדי לתמוך ולמנוע נשירה של חלקי אדמה לכלונסאות. במאמר הבא נסביר איך עובדים עם החומר הזה, מתי הוא מתאים וכיצד שומרים על הבטיחות

עבודה נכונה עם בנטונייט יכולה לשפר את הבטיחות של עבודות קידוחים ולפיכך גם את יציבות המבנה. באופן עקרוני, זה החומר העיקרי שבו משתמשים במסגרת קידוחי כלונסאות ויש לו השפעה דרמטית על איכות הפרויקט. עם זאת, צריך לדעת איך להשתמש בחומר הזה וכיצד לנצל את היתרונות שלו. בין היתר, חשוב גם להביא בחשבון את ההבדלים בין עבודות הקידוח והכלונסאות ואת השפעתן על עמידות ויציבות החומר.

במילים פשוטות, בנטונייט הוא חומר נוזלי. בזכות העובדה שמדובר על חומר נוזלי, ניתן לצפות בעזרתו את דפנות החפירה. הציפוי נועד להשיג שכבה סמיכה, חזקה ועמידה שתתמוך בדפנות המקוריות. במקביל, אותו חומר גם מונע נשירה של חלקי האדמה אל תוך הכלונסאות ולכן הוא מגביר את היציבות שלהם.

טיפים לעבודה נכונה עם החומר

בנטונייט הוא כאמור חומר במרקם של ג’ל שגם אינו חודר לקרקע במהלך החפירה. בעזרת החומר הזה יוצרים סוג של בלון בתוך הקידוח על מנת לשמור על היציבות שלו, לכן הוא מתאים מאוד לעבודות בקרקע בלתי יציבה או על חול. כמו כן, השימוש בחומר רלוונטי במקרים שבהם אין ביכולתה של הקרקע לשמור על יציבות במהלך עבודות הקידוח עצמן.

הסוד הוא לנצל את התכונות החיוביות של החומר גם בעבודות ביסוס. בשביל לעשות את זה, צריך להקפיד על מספר כללי מפתח:

א. מקור החומרבנטונייט חייב להגיע ממקור מוכר שעומד בסטנדרטים מחמירים של בקרת איכות. אם בוחרים מלכתחילה את המקור הנכון של החומר, חוסכים עוגמת נפש ומקצרים את משך הזמן שעובר מרגע תחילת העבודות ועד השגת היציבות המיוחלת.

ב. ריכוז החומר — עבודה נכונה עם החומר דורשת גם הכנה שלו בשטח. כאן צריך לשמור על ריכוז החומר בשיעור של 6%-8% בלבד, אך בכל מקרה מדובר על נתונים דינאמיים שמשתנים לפי איכות הבנטונייט.

ג. המתנה לייבוש — לא רבים לוקחים בחשבון את זמן ההמתנה לייבוש של החומר ועד הכנת התמיסה והתערובת. בפועל, מה שצריך לעשות זה לתת לתמיסה לעמוד כמו שהיא למשך 24 שעות כדי לקבל תוצאה טובה ונוחה לעבודה.

ד. מפרט טכני — המפרט המתואר על ידי היצרן והמקור של בנטונייט יכול לספק מידע על שאר התכונות שלו. ברוב המקרים, ההנחיות הן להגיע לרמת חומציות בתחום של 8–11.5, לשמור על אחוז חול בתמיסה של 1% בלבד ולא לעבור אחוז חול של 4% בבור הקידוח עצמו.

באיזה מכלים משתמשים על מנת לשפוך את החומר?

השלב הבא בעבודה נכונה עם בנטונייט הוא להפעיל מערכות משאבות ומכלי איסוף. התפקיד של מכלי האיסוף הוא לאפשר את הכנת החומר, אך גם את ההולכה שלו ולאחר מכן את השאיבה שלו בתום העבודה. בפועל, המערכת כולה מאפשרת הכנה, הובלה ושאיבה כי היא מורכבת גם ממכל ערבוב אבל גם ממכל זיקוק ומיחזור בנטונייט.

עוד מרכיב שיקבע את יעילות העבודה עם החומר היא צנרת ההובלה. כאן, המטרה היא לחבר בין המכל הראשי לבין מכלי המשנה ולדאוג לחיבור תקין נוסף אל מערכת השאיבה ואל הקדח. לבסוף, משתמשים בדיסנדר כדי לערבב את התמיסה עם חלקיקי החומר ובמשאבות סחרור וטבילה. גם פה, הרבה תלוי במיומנות של החברה המבצעת ובאיכות הציוד והחומרים שעומדים לרשותה.

--

--