מטרת קידוחי קרקע

--

היכרות עם המטרות השונות של קידוחים יכולה לסייע בהתאמה שלהם לסוגים שונים של קרקעות. במאמר הבא נרחיב על כך ונבין כיצד מבצעים את הקידוח היעיל, הבטיחותי והחסכוני ביותר עבור כל הצדדים המעורבים

קידוח קרקע הוא שירות שמבוצע על ידי חברות בנייה שמתמחות בכך. בראש ובראשונה, מטרת הקידוח היא לסייע לבנייה או לשפץ תשתיות. במסגרת הסיוע לבנייה, מבצעים את הקידוח על מנת להקים מבנים, גשרים, יסודות וכן הלאה. בנוסף, אפשר לבצע קידוחים כחלק מחידוש תשתיות קיימות, במסגרת התחדשות עירונית או כשיפוץ בגלל סכנות שנשקפות למבנה.

לשם השוואה, סוגים אחרים של קידוחים מבוצעים לצרכים ארכיאולוגיים. כאן המטרה היא להגיע כמה שיותר עמוק על מנת לבצע את המחקר, אך מבלי זה יפגע בממצאים ובעדויות שטמונים בתוך הקרקע. בכל מקרה, בכל סוגי הקידוחים יש חשיבות גבוהה לאופן שבו מתאימים את הטכניקה לסוג הקרקע.

למה צריך לקדוח בקרקע לניסיון?

השלב הראשון בתהליך של קידוחי קרקע מיועד בדרך כלל לניסיון. בשלב הזה, בודקים את הקרקע עם קידוחי ניסיון ומעבירים את המקדח דרך השכבות השונות כדי לקחת מכל שכבה דגימה ייעודית. את הדגימה ממספרים לפי העומק, מעבירים למעבדה וקובעים את תסבולת הקרקע ואת העמידות הפוטנציאלית שלה מפני סוגים שונים של קידוחים.

צריך לקדוח בקרקע לניסיון על מנת להבטיח חדירה לעומק המתאים ולאחר מכן שמירה על בטיחות. כאשר קודחים לעומק, חשוב גם לוודא שאין הבדלים בין השכבות השונות או שהמקדח מסוגל להתמודד עם כל שכבה בצורה הטובה ביותר.

הבדלים בין סוגי קרקעות יציבות

קידוח הניסיון מבוצע גם בפרויקטים גדולים וגם בפרויקטים קטנים של שיפוץ מבנים או תשתיות. בנוסף, הנה למשל כמה סוגי קרקעות ומה שמאפיין אותם בהקשר של קידוחים:

א. אבן סלע — קידוחים בסלעים יכולים להתבצע על גבי אבן גיר, בזלת ודולומיט. כל עוד הסלע עצמו לא סדוק, הוא מסוגל להתמודד פחות או יותר עם כל עומס מבוקש. כמו כן, היתרון של אבן סלע בא לידי ביטוי ביציבות גבוהה מאוד.

ב. אבן מדומה — כאן מדובר על סלע שמתפורר בעת מגע עם מים. הדוגמא הכי מוכרת לכך היא סלע כורכר, אך זה קורה גם עם סוגים אחרים של חול גס ובינוני בשילוב של אבן גיר. בכל מקרה, אנשי מקצוע מתייחסים אל אבן מדומה כקרקע טובה לביסוס של היסודות — אך הסלע עצמה מוגבלת מבחינת עומסים.

ג. חול גס — גרגירי חול עגולים מאפשרים למים לחלחל פנימה, אך תכולת הרטיבות של החול לא מושפעת מהמים. אם מבצעים קידוח קרקע נכון על חול גס, אפשר לבדוק את צפיפות החול וצריך לזכור שככל שהיא גדולה יותר כך ניתן גם להגדיל את העומס.

ד. חול דק — לשם השוואה, גרגירים של חול דק גם הם עגולים אבל הם משמעותית קטנים יותר. בגלל שגרגירי החול קטנים, העומס שהם יכולים לסבול גם הוא יורד.

מהן קרקעות לא יציבות?

סוגים אחרים של קרקעות מוגדרות לא יציבות. ברשימת הקרקעות הלא יציבות נמצאים גרגרי החרסית, גרגרי הטין וחומר אורגני בשם כבול שחלק ממנו רקוב ולכן העומס הרלוונטי עבורו קטן מאוד.

היכרות עם סוגים שונים של קרקעות יכולה להיות צעד חשוב בדרך להצלחה של קידוח קרקע. אם רוצים ליהנות מהיתרונות של הקידוחים הללו ולשמור על בטיחות, חשוב לוודא שהם מבוצעים בצורה נכונה. את צורת הקידוח בוחרים בין היתר לפי סוג הקרקע ובהתאם להמלצות אנשי מקצוע וחברות שמתמחות בתחום הזה.

תוכלו לקרוא גם בבלוג שלנו כאן>>

https://kodchimlamatara.blogspot.com/2020/02/blog-post.html

--

--